Kost för ett piggare liv

Det finns många olika delar som spelar in på hur vi känner oss från dag till dag. Vi har tidigare talat om hur viktigt det är med motion för att hålla humöret på topp, att använda mobilen betydligt mindre än vad vi gör och att ha hobbys. Alla dessa tre delarna är väldigt viktiga för att leva ett hälsosamt liv, men det finns dessutom betydligt mer att kolla på i vårt vardagliga liv som minst sagt kan göra saker enklare.

En stor och viktig del av vårt liv är givetvis vår kost. Att få i sig en blandad kost med vitaminer, fibrer och protein är vad som får oss att leva i alla de år vi är skattade att gå på jorden. Med dagens matkultur kan det dock vara lätt att glida in i snabbmatsrestauranger eller att äta frysmat, men det är inte alltid det bästa valet. Att äta mycket grönt och lokalproducerat kan gynna dig mycket både när det gäller att få en bra dos energi under dagen, men även i det långa loppet. Många har vi hört sedan barnsben att en tallrik som är halv grön, en kvarts kött och en kvart kolhydrater är rätt, men vi tänkte kolla närmre på vad som faktiskt kan vara bra att stoppa på tallriken!

Protein

 • Ägg: Ägg innehåller rika mängder av protein, men även mycket d-vitamin vilket verkar mot nedstämdhet. Ägget innehåller även ämnet kolin vilket ger dig en energiboost och som även förbättrar minnet!
 • Fågel: Här ingår givetvis kyckling, kalkon och skogshöns. Precis som ägget innehåller fågeln själv stora mängder protein, men speciellt kyckling innehåller vitaminen B12 vilken har visat sig vara en riktig energibooster!
 • Lax: Fisk i allmänhet, men speciellt lax är en av de viktigaste kötten som går att äta. Rik på de viktiga Omega 3-fetterna gör att din koncentrationsförmåga förbättras och din depression minskar. Även sexlusten ökar, du sover bättre och ångesten försvinner.

Grönsaker

 • Rödbetor: Rödbetan är en underskattad utmanare i vår diet. Rotsaken har faktiskt en hög halt av Nitrat vilket gör att ditt blod cirkulerar bättre och ditt tryck ligger på en bra nivå. Detta innebär givetvis snabb energi och bra humör.
 • Tomater: Den röda bollen har visat sig innehålla ämnen som höjer humöret, samtidigt som den även är riktigt god! Tomaten stärker även hjärtat.
 • Brysselkål: Behöver du en rejäl dos fiber så ska du kika in brysselkål som bjuder på höga halter och dessutom är smaskigt värre.

Frukt och nötter

 • Avokado: Den gröna frukten har blivit en favorit bland många svenskar. Den innehåller bra fetter som får ditt blodsocker och kolesterol på bra nivåer, men se till att inte äta för mycket, för den innehåller stora mängder fetter!
 • Vattenmelon: Den röda färgen i vattenmelon har samma funktion som tomat; antioxidanterna skyddar mot hjärt och kärlsjukdomar samtidigt som immunförsvaret och sexlusten blir bättre!
 • Pumpafrö: Här hittar du en bomb fylld med magnesium vilket naturligt slappnar av kroppen och gör oss lugnare.
 • Blåbär: Bär i allmänhet är bra för kroppen när det kommer till både vitaminer men även när det kommer till att hålla nere depressionen. Blåbär är skogens konung och innehåller utan tvekan mest godsaker!
 • Citrusfrukter: Här hittar vi världens största tillgång av vitamin C. Känner du dig förkyld? Ät en apelsin, clementin eller mandarin och fyll på kroppens vitamin-c förråd.

Övrigt

 • Det har även visats sig vara bra att få i sig en mindre mängd choklad, kokos, mandel och kaffe om dagen. De har alla olika funktioner för kroppen, och i stora mängder har de motverkande funktion. Gör förgjorda mellanmål med rätt mängd så är det inte lika lätt att äta upp hela godbiten i ett och samma svep!