Kortspelet gurka

Självklart har du hört om Gurka förut, det är en av våra mest älskade grönsaker och finns i alla mataffärer! Det är även ett instrument som kommer från latinamerika. Men visste du att Gurka även är ett populärt kortspel med ursprung i baltikum?

Vad är kortspelet gurka?

Kortspelet gurka är ett roligt kortspel som går ut på att bli av med dina höga kort så fort som möjligt – det är nämligen personen som lägger det högsta kortet under sista omgången som förlorar. Gurka spelas med 2 – 7 spelare och allt du behöver är en vanlig kortlek, där 2:or är den lägsta valören och Ess är det högsta du kan ha. I Gurka spelar färg ingen roll, utan valören är det enda som betyder något. Det är rekommenderat att innan spelet börjar sortera sina kort efter valör.

Spelets gång

Spelet börjar med att den till vänster om givaren lägger ut ett valfritt kort, och startar själva spelet. Därefter går det i turordning och spelarna måste lägga ett kort i samma eller högre valör än det som redan ligger. Kan du inte lägga ett högre kort blir du tvingad att lägga ditt lägsta istället. Här är det bra att veta att Ess är ett specialkort. När ett Ess spelas måste nästa på tur lägga det lägsta kortet hen har, oavsett om hen hade kunnat lägga ett eget ess eller ej. Det som lade kortet med högsta valör samlar ihop korten och lägger åt sidan. Hen får även börja nästa runda. Spelet fortsätter såhär till alla endast har ett kort kvar på hand.

Om man vill krydda till spelet lite extra kan man bestämma att en person åker ut efter varje runda – alltså, personen som lägger högsta kortet åker ut. Sista rundan är då mellan två personer och vinnaren är den som lägger lägsta kortet. Denna versionen är också rolig att spela men inte det allra roligaste om man åker ut först och blir att vänta tills alla andra är klara.

Sista rundan av gurka

Alla spelare lägger i tur och ordning ut sina sista kort. Den som lägger det lägsta kortet under den här rundan har vunnit hela spelet. Det gäller alltså att bli av med sina höga kort så tidigt som möjligt, man vill inte vara fast med en kung när sista rundan kommer. Det finns självklart många olika strategier för att locka ut dina motspelares höga kort så tidigt som möjligt, men istället för att gå igenom dem här kommer vi låta dig själv upptäcka dem under spelets gång.

Nu är du redo!

Så där har du det; Gurka! Det är ett relativt snabbt spel som är perfekt för dagar då man har en stund att fylla med något roligt. Det är lätt att lära sig och när spelet väl är igång rullar det oftast på utan större problem. Som med det mesta andra nuförtiden finns det såklart även online versioner om du känner för att öva lite innan du imponerar på dina vänner med dina nya skills (och en nypa tur!).