Sugen på att bo och jobba utomlands?

Är det konstigt att man längtar bort nån gång? Nej, inte alls. Att bo och jobba i ett annat land är en dröm för många, en dröm som inte behöver inte vara särskilt svår att förverkliga. Utlandsjobb finns det nämligen gott om. Jobb som är enkla att hitta i andra länder är exempelvis som barnflicka, bartender, servitör och fruktplockare. Olika slags telefonförsäljar- och kundtjänstjobb är också vanliga numera och att arbeta någon säsong som reseledare är en klassiker.

Har man en utbildning med sig hemifrån så öppnar sig helt andra möjligheter. Då kan man exempelvis undersöka om det går att jobba för FN eller annan organisation, eller så kan man söka ett av alla jobb som finns inom EU:s institutioner. Som utbildad lärare kan du också jobba som lärare i andra länder, antingen på någon svensk skola i utlandet eller så kan du kanke pröva på att lära kineser – alternativt svenska tonåringar – att prata engelska via något språkreseföretag.

Var ska man leta efter jobben då? Arbetsförmedlingen har en särskild sida med lediga jobb utomlands och det finns även en massa andra sajter som tipsar om jobb i andra länder. Bara att börja leta!

Tänk på detta när du ska jobba utomlands:

  • Kolla upp om du behöver uppehålls-/arbetstillstånd. Inom EU räcker det med pass, men i många andra länder behövs tillstånd.
  • Ta kontakt med Skatteverket och kolla upp om du kommer behöva betala skatt när du bor och jobbar i ett annat land.
  • Leta upp det europeiska sjukförsäkringskortet om du ska jobba inom EU. Ska du åka till ett annat land – kolla upp så att du är försäkrad.