Fyll livet med adrenalin

Adrenalin är ett väldigt viktigt hormon i kroppen som gör den redo att fly eller kämpa när den är i fara. Men med adrenalin får vi den underbara känslan av energi då blodsockernivån höjs och mer glukos bildas. Vi ska inte gå in på detta mycket närmre, för då kan vi sitta och forska hela dagen. Idag provar många människor, inklusive mig själv, på olika aktiviteter och sporter som fyller både kropp och knopp med härligt adrenalin. Detta är aktiviteter som du kan göra både hemma i Sverige eller ute på nästa resa.

Fallskärmshoppning

En av de mest populära aktiviteterna för att få adrenalinet att pumpa är att hoppa fallskärm. Detta finns att göra i Sverige, men du kan oftast hoppa mycket högre när du är utomlands. I Sverige brukar man hoppa runt 4 000 m vilket går i 200 km/h när man hoppar ett så kallat tandemhopp. Ett tandemhopp är när du och en instruktör tillsammans hoppar ut från planet. Det högsta hoppet man kan göra i tandem är cirka 5 500 meter då man fallet fritt i 75 – 90 sekunder! Du kommer garanterat ha svårt att gå efter du hoppat ut från planet och du kommer känna att allt är möjligt!

Kanjongungan i Nya Zeeland

Mycket mod krävs för att du ska ta steget och svingas ut över bergen i Queensland, Nya Zeeland. Här kommer du från 109 m höjd gungas 200 m med ett 60 m vertikalt frifall ner för en brant klippa. Du kan välja att hoppa själv eller tillsammans med en vän (personligen skulle jag tvinga med en vän). Du kan också välja hur du vill hoppa – baklänges, framlänges, sittande i en stol eller med volter.

Wingsuit Base Jumping

Något av det senaste inom adrenalinsporter är Base Jumping när du är klädd i en så kallad Wingsuit. Detta innebär att du hoppar från en bro, en klippa eller något annat högt med en dräkt som har såkallade vingar och en liten fallskärm som man vecklar ut när man är nära marken. Alltså hoppar du bara rakt ut och hoppas på att denna lilla dräkt ska rädda dig… Detta kanske är lite mycket för mig, men du kanske vågar dig på det?

Att dyka runt om i världen

Om vi ska ta ner det på lägre nivåer och till och med under vatten är ett perfekt sätt att få adrenalin genom att dyka. Runt om i världen finns häftiga saker att se under vatten! Det finns ofta kurser du kan prova på att dyka, utan att ha en dyklicens. Annars kan du prova på att ta en licens antingen i Sverige eller lite mer spännande länder som Thailand, Malta eller Filippinerna. Du kommer i Malta få se skeppsvrak, i Thailand exotiska fiskar och natur. I Filippinerna kan du till och med få dyka eller snorkla med 10 m långa valhajar.

Förutom de som jag nämnt här finns det massvis av sätt för dig att fylla kroppen med adrenalin. DU kan kolla på en skräckfilm, åka en rolig bergochdalbana, hoppa bungyjump eller ta ett isbad mitt i vintern. Utom den fantastiska känslan av att ha kroppen fylld av adrenalin finns det andra positiva saker med energi. Om du är under mycket stress kan det få dig att andas bättre och lättare. Detta är för att dina pupiller vidgas och dina ögon tar in mer ljus, därmed mår kroppen bättre och du kan andas bättre. Adrenalin kan även förbättra ditt immunsystem, kan blockera smärta och få den extra lilla kicken av styrka man ibland behöver.